UNDER VÅR HIMMEL
Fire skuespillere lekte seg gjennom flere roller i en uhøytidelig, kjapp og sterk forestilling om røtter. Hvordan påvirkes livet ditt av plassen du velger å bo på? Skal du reise eller skal du bli, eller kanskje komme tilbake? Om forventninger, om viktige valg og om selve livet.
"Problemet er ikke at noen flytter ut – problemet er at ingen flytter inn"
I forestillingen veves tre historier sammen, og vi møter folk i ulike generasjoner som står overfor ulike valg. Nesten alle menneskene vi presenterer befinner seg på små steder, og må ta valg for fremtiden. Vi får være med på valg som skal tas, og valg som har blitt gjort for lenge siden.
Dette er en scenetekst som tidvis krever høyt tempo, og der morsomme situasjoner veksler med sterke møter mellom fortid og nåtid. Hva betyr kjærlighet, familie og arbeid for livene våre? Trenger vi et sted å høre til? Skal unge ta ansvar for bygda som trues med å bli fraflyttet?
UNDER VÅR HIMMEL startet som en idé om å lage en forestilling som skulle være som en reise gjennom Oppland og Hedmark. Men hvem skulle ta reisen og hvorfor? Og hvorfor hadde akkurat denne idéen havnet hos dramatikeren Lene Therese Teigen? Det skulle ikke handle om turistene som ser overflaten, men om de som hører til, eller kommer til å høre til, på alle mulige måter. Teigen ville stille spørsmål om hva vi legger i begreper som hjem og hjemsted. Hva er disse merkelige følelsene så mange av oss har til steder der vi har levd hele eller deler av våre liv? Selv har dramatikeren røtter flere steder i Oppland, og tilhørighetsfølelsen var sterk. Men hva innebærer det i dag?
I de senere årene har det blitt gjort mye forskning på fraflytting, tilflytting og tilbakeflytting. Folk i ulik alder, både kvinner og menn, har svart på mange spørsmål om hva som har spilt inn når de har tatt valg som har ført til hvor de har endt opp med å leve. Det viser seg at det vi tror er bevisste valg, ofte er tilfeldigheter.
I tillegg til å lese forskning og diktning om temaet, har dramatikeren også lagt ut på en reise i Hedmark og Oppland, filmet landskapene og snakket med unge og voksne om deres forhold til hjemsteder og tilhørighet. Allerede da de gjorde reisen rundt visste de at bildene og intervjuene skulle integreres i en teaterforestilling som også skulle romme flere diktede historier. Resultatet ble en forestilling om tolv menneskers liv fordelt på tre familiehistorier.
I 2012 skrev og regisserte hun Under vår himmel, basert på intervjuer med 115 ungdommer fra fylkene Hedmark og Oppland hvor Teigen selv har sine røtter. Her ble det reist spørsmål rundt hvordan livet påvirkes av plassen man bor på. Det handler om røtter og forventninger i et landskap hvor mange strir med dilemmaer rundt hvorvidt man skal reise ut i verden eller bli der man er. Forestillingen ble en publikumsvinner og var på en to måneder lang turné i disse to fylkene. ”Forestillingen er full av viktige spørsmål om hva som gjør livet verdt å leve på bygda», skrev avisa Nationen.
Urpremiere 14. januar 2012 på Marlo Grendahus, Skjåk. På turné i Innlandet 14/1 – 2/3 2012.
Forestillingen er basert på intervjuer med 115 ungdommer fra Hedmark og Oppland, og det er filmopptak fra flere steder i begge regioner.
Forestillingen var på turné i samarbeid med Turnéorganisasjonen for Hendmark og Kulturmenyen i Oppland.
Urpremiere: 14.januar på Marlo Grendahus i Skjåk.
Hans Erik Kjosbakken i Fjuken, lokalavisa i Ottadalen, skriver etter urpremieren med overskriften Høgaktuelt teaterstykke, 19.1.2012: «Aktuelt og bra er det òg å få fram kor navlebeskuande vi kan bli, vi vel- og innfødde. Scena der Cecilie Lundsholt som figuren Kaja fortel korleis ein kaffelattedrikkar blir analysert over ein sur kaffekopp på grannekaféen trakkar oss godt på tærne. Vi kjenner oss så att.»
MEDVIRKENDE
LENE THERESE TEIGEN
Tekst, regi
KRISTIN BENGTSON HAGEN
Scenografi, kostymedesigner
TOV RAMSTAD
Lyddesigner
OLAV NORDHAGEN
Lysdesigner
HALLDIS HOAAS
Dramaturg
JANNY HOFF BREKKE
CECILIE LUNDSHOLT
JOHN NYUTSTUMO
ENDRE SKJÅK
Skuespillere
LARS KRISTIAN SKJETNE
Videoopptak og design
SAMARBEIDSPARTNERE
Teater Innlandet
UTGITT
2012, Transit Forlag
OMTALER
TILHØRIGHET
Fra en samtale mellom dramaturg Halldis Hoaas og dramatiker/regissør Lene Therese Teigen